Блекджек правила

Блекджек правила

Блекджек – неостаряваща хазартна игра

Влизайки в света на хазарта, означава да надникнем зад вратите на казина, заложни къщи и клубове. Това е точното място, където може да откриете и най-популярната игра на карти – Блекджек, също така известна и като "21". Правилата на блекджек са, за разлика от някои други хазартни игри, прости и унифицирани почти в цял свят. Преди да започнете да играете с истински пари, вие трябва да научите основните правила на играта, и да направите малко пробни игри, играейки на блекджек безплатно.

Основни правила и начало с блекджек

Блекджек се игра на маса полукръг. Правата страна на масата е мястото, на което ще откриете крупието, понякога наричан дилърът. Закръглената страна е мястото, където сядат играчите. Блекджек се играе използвайки Френски карти. Това е стандартно тесте от карти, които най-вероятно познавате; те са 52 в едно тесте. В казината, блекджек най-често се играе със шест тестета карти.

Преди да започнете с игра на блекджек, обикновено трябва да купите малко чипове за да играете с тях. Поставете парите на масата. Крупието ще ги обмени за чипове на същата стойност. Казино правилата, обикновено не позволяват на играчите да играят директно използвайки кеш.

Веднъж след като получите вашите чипове, направете вашия залог на определеното място на масата. След това, играта може да започне. Дилърът внимателно ще размеси картите и ще раздаде по една карта на всеки играч(включително и на себе си), с лицето нагоре. После той ще раздаде по още една карта на всички играчи; и на себе си, тази карта ще е с лицето надолу, докато на всички други играчи ще ги получат с лицето нагоре. Това означава, че всички играчи (включително крупието) започват играта с по две карти. На играчите, не им е позволено да докосват техните карти.

Победа в блекджека

Вашата цел в блекджека е да победите крупието. Вие може да го победите, като имате карти чиято стойност надхвърля тази на крупието, но не надвишава 21, когато крупието има толкова. „Перфектна“ победа се постига ако имате блекджек – състоящ се от едно асо и карта със стойност 10.

Сборът (стойността) на картите, не трябва да надвишава 21, което представлява на-добрата възможна комбинация от карти за да спечелите. Ако надвишите тази стойност, вие ще загубите вашият залог и за вас играта приключва. Загубата най-често се нарича „бъст“ или „брейк“.

Стойност на картите в блекджек

Карти от 2 до 10 имат тяхната номинална стойност, това означва, че те имат същата стойност, която е изписана на картата.

J (Вале), Q (Дама), K (Поп) картите има стойност 10.

Асото (A) може да има стойност 1 или 11, в зависимост от това което вие предпочитате.

Правила на блекджек

След като картите са раздадени, вие може да решите как искате да процедирате. Ако не държите блекджек (състоящ се от едно асо и карта със стойност от 10), имате няколко опции:

  • Хит/Дроу – Играчът приема още една карта от крупието.
  • Стенд – Вие сте пас/стоите означава, че вие няма да получите друга карта.
  • Дабъл – удвоявате вашия залог.В този момент, крупието ви дава още една карта и играта свършва.
  • Сплит – вие разделяте играта. Ако имате карти с еднаква стойност, вие може да ги разделите – след това вие ще продължите като играете всяка игра отделно, но вие трябва да удвоите вашият първоначален залог.
  • Сърендър – вие се предавате. Вие може да се откажете, ако не ви харесат първите ви две карти. В този случай, вие губите само половината от вашия залог.
  • Иншуранс – вие получавате застраховка. Това се използва за да вземете пари при блекджек на крупието. Вие може да ползвате най-много половината от вашия залог за застраховка, изплащането е в съотношение 2:1. И все пак, вероятността, крупието да направи блекджек е толкова малка, че като цяло не се струва да използвате застраховка.

След като играчите използват всичките си опции, крупието ще отвори неговата втора карта. Ако стойността на картите на крупието е 17 или повече, той трябва да пасува(стенд). Това означава, че той няма да тегли друга карта. От друга страна, ако крупието има стойност от 16 или по-малко, тогава той трябва да тегли карта.

За крупието, в случаите когато държи асо, то винаги има стойност от 11, освен ако комбинацията от неговите карти надвишава стойност от 21. Само тогава асо може да приеме стойност от 1.

Ако крупието надвиши 21, всички играчи които са останали в играта ще спечелят сума равна на техните залози.

Ако крупието не надвишава 21, тогава само тези играчи, чиято стойност от картите е възможно най-близко до 21(без да я надвишава), и в същото време да бъде по-висока от тази на крупието ще спечелят.

Ако играч има същата стойност като крупието, тогава играта приключва с равен – играча нито губи, нито печели. Залогът на играча може да се използва за следващата игра.

Блекджек стратегии

Блекджек е може би единствената хазартна игра, в която правилна стратегия може да ви даде добри шансове да се приберете у дома с печалба. Вие може да подобрите вашите шансове са спечелите като броите карти, и за тази цел са ви необходими само основни математически уменияs. Не е необходимо да броите всяка карта индивидуално. Достатъчно е да се фокусирате на картите със стойност от 10. Едно важно нещо в блекджека е, че картите със стойност от 10, като цяло са добри за играчите, докато картите с по-малка стойност като цяло са по-добри за крупието.

Блекджек